Blog

Társasjátékok, melyek segítenek felkészülni az iskolakezdésre

2019.03.11 12:35
VIPbaby
VIPbaby

Amikor visszagondolok az óvodás éveimre, bizony csak arra emlékszem, hogy mennyit hintáztunk, mászókáztunk, saraztunk az óvoda udvarán a többi gyerekkel. Az iskola akkoriban- a 80’-as évek derekán- még csak egy elképzelhetetlen, távoli, felfoghatatlan dolognak tűnt. 

Most itt ülök a kiscsoportos gyermekem szülői értekezletén, a térdemet harmadszor vertem be az apró széken ülve az apró kis asztal sarkába. Nekik ez kényelmes. Nekik még pont jó a méret. Hátam mögött a szekrényen ott sorakoznak a babaillatú ágyneműk, amiket nemrég hajtogattak élére a dadusok a délutáni alvás után. És miközben az óvónénik arról mesélnek, hogy a kicsoportos gyerekeink milyen szépen és önállóan tudnak már egyedül enni, öltözni, kesztyűt húzni, az egyik anyuka szorgosan készül az előadására. Kipakolja az apró asztalra a gyurmákat, csippenthető zsírkrétákat, színes képeket, csipeszeket. Ami ezután jön, arra viszont nem voltam felkészülve…

Pedagógusként egyike azon kevés szakembereknek ma Magyarországon, akik segítenek felkészíteni a gyerekeket az iskolakezdésre. Hogy micsoda????? Ez vízhangzott a fejemben. Rögtön meg is kaptam a választ. Azt mindannyian tudjuk, hogy a mai oktatási rendszer rendkívüli tempót diktál, az első osztályosok ahelyett, hogy játékosan megszoknák az iskolát, elmélyednének az ismeretekben, az ovis korszak után rendkívül megterhelő módon kapják napi 8 órában a feladatokat, véget nem érően. Első osztályban már olvasni tanulnak. Szinte magától értetődő, hogy a gyerekek kifordulnak önmagukból az első tanítási évben. Senki nem készíti fel sem a szülőket, sem pedig a gyerekeket arra, mi vár rájuk az iskolában.

Hogyan tudunk nekik mi szülők (NEM kedves olvasó, nem az óvónénik!!!!!) segíteni abban, hogy a lehető legkönnyebben vegyék az akadályokat?

Rengeteg játékkal, amelyek a test izmait, beszéd központokat, finommotorikus képességeket, a kéz és szem izmait fejlesztik.

Vágjunk is bele.


Ahhoz, hogy a gyerek szeressen és tudjon is szépen (értsd:a tanárok elvárásainak megfelelően) olvasni, rengeteg szemmozgást segítő játékkal lehet gyakorolni már 4 éves kortól.

A szemizmok megfelelő erősítéséhez, edzéséhez olyan játékokat válassz, ahol formákat, színeket, figurákat kell keresnie a gyermeknek. A kereső mozgás ugyanis rendkívül jó szemizom gyakorlat. (Ezen a ponton valószínűleg most elbizonytalanodtál, hogy van-e ennek az egésznek értelme. Nem hibáztatlak, én is csak pislogtam az előadás közben.) Mire az előadás véget ért megértettem, hogy azt nem várhatom, hogy az iskolai rendszer egyik pillanatról a másikra megváltozzon. Viszont én, mint édesanya ha tudok bármi olyat tenni, amivel segíthetem a gyermekemet, akkor nem kérdés, hogy megteszem. És nektek is megmutatom, hogyan…

Másnap reggel bementem a boltba, és szétnéztem a polcon. Az agyam zakatolt. Egy dobozba elkezdtem kiválogatni azokat a játékokat, melyekkel be tudjuk csempészni ezeket a gyakorló feladatokat a mindennapjainkba. Ok, akkor kezdjük először azzal, hogy rutin szerűen kialakítunk hetente 2-3-szor egy játékos tanuló estét. Fontosnak tartom, hogy a „tanítás” mit olyan csak az én fejemben létezzen, és a gyerekemmel töltött idő a számára élvezetes, szórakoztató és hasznos legyen úgy, hogy nincs rákényszerítve semmire. Mivel eleve szenvedélyes társasjátékos az egész családunk, kézenfekvő, hogy a gyerekemnek is a társasjátékokon keresztül a legegyszerűbb bevezetnem ezeket a játékos gyakorló feladatokat.

Mik kerültek a dobozba?

Story Cube

Van otthon pár darab, de most egy egész szettet bepakoltam. Ugyanis nagyon fontos, hogy a gyerek képeket olvasson fel hangosan, nevezzen meg tárgyakat, színeket, formákat, mindezt az olvasáshoz hasonlóan balról jobb oldalra haladva tegye. A Story Cube tökéletes lesz! ☺

Dobble Kids

Ugyancsak tökéletes lesz! A kis lapkákon keresni kell az egyforma figurákat. És most pont erre van szükségünk! Mehet a dobozba.

Difference Junior

Két ugyanolyan képen 2 különbséget rejtettek el. Ismét tökéletes fejlesztő játék abból a szempontból, hogy kereső mozgást végez a feladat végrehajtása során a gyermek szeme.

Puzlinó párkereső

Azért kerül bele a csomagba, mert szerintem zseniális játék, amely nem csak párokat, de elvont fogalmakat, összefüggéseket is tanít a gyerekeknek. nagyon fontos ebben a szemizom fejlesztő gyakorlatokban, hogy a szókincs is bővüljön. Egy-egy pár esetében kis mesét is kitalálhatunk, beszélgethetünk az adott tárgyakról.

Muffins

Az egyik legszórakoztatóbb gyorsasági reflex játék.  játékosok egymás után dobnak a két kockával, amelyek meghatározzák, épp milyen díszítésű muffinra fáj a foguk. Csíkos, pöttyös, kék vagy sárga, és még sok más izgalmas kombináció! Aki a leggyorsabban megtalálja, az meg is kapja a keresett muffint ábrázoló kártyát, és máris jöhet is a következő kör. 

kisegér NAGYEGÉR

Az ellentét párokra épülő játékot azért is választottam, mert itt nem csak keresni kell. A különböző ellentét párokkal szókincset is lehet növelni, valamint az érzelmek kifejezését is remekül lehet gyakorolni.

Mit várok ettől az új iránytól? Nyilván nem fogom tudni soha felmérni, hogy ennek lesz-e hatása az iskolai teljesítményére. Nem tudom, hogy ettől majd könnyebben fogja venni az akadályokat. Nem tudhatom előre, hogy milyen tantárgy fogja az iskolában érdekelni. De abban biztos vagyok, hogy esténként, amikor véget ér az ovi, véget ér a nap, minden elcsendesedik, csak egymásra fogunk figyelni, jól fogjuk magunkat érezni.

Webáruház készítés